chameleoni-logo

Furcifer pardalis

Zpět

Chováme lokality

Informace a fotky k jednotlivým lokalitám zobrazíte klepnutím na název.

Známe asi 150 druhů chameleonů ve 180 poddruzích. Chameleon pardálí patří mezi největší z nich. Samci dorůstají do délky až 50cm, samice bývají podstatně menší.

Pohlavní dvojtvárnost u chameleona pardálího jde rozeznat velmi dobře. Samci bývají velmi pestře zbarveni, na rozdíl od samiček, které mají zbarvení nenápadné, vetšinou odstíny hnědé, oranžové, nebo šedé. Chameleon pardálí se rozděluje podle lokalit. Lokalitou rozumíme území, které obývá. Podle lokality se liší paleta barev, zejména u samců. Samci se také od samiček liší velmi výrazným zduřením kořene ocasu.

Chameleon pardálí žije na Madagaskaru a jemu přilehlých ostrůvcích.
I když využívají tak širokou škálu barev, nejsou rozlišovány žádné poddruhy. Co se týče prostředí, jde o velmi přizpůsobivého chameleona.

Upřednostňuje však teplejší a vlhčí podnebí, proto se zdržuje nejvíce u pobřeží. Denní teploty se zde vyšplhají přibližně na 28 stupňů, neklesají však pod 22 stupňů. Vzdušná vlhkost je zde vysoká. Někdy dosahuje až 100%

Chameleoni jsou teritoriální zvířata a „pardáli“ nejsou výjimkou. Samci se vysloveně nesnáší. Se samičkami se většinou snáší dobře. Jakmile samec zpozoruje samičku, začne se k ní přibližovat trhavými pohyby, kývat hlavou ze strany na stranu a hýřit barvami. Pokud je samička svolná, dochází ke kopulaci, která trvá přibližně 15–20minut. Po úspěšném páření, které se může opakovat po dobu až několika dní, záleží na samičce, nastává období gravidity, které je dlouhé přibližně jeden měsíc. Délka trvání záleží na stavu samice. Samičky toto období velmi vyčerpává ať už se jedná o hluchou, nebo oplodněnou snůšku. Proto je nutné samičkám zajistit co nejpestřejší stravu a zvýšit dávky vápníku. Gravidní samice vetšinou odpočívají skoro celý měsíc na jednom místě, ne však se zavřenýma očima. Přijímají velké množství potravy a nabírají na váze. Par dní před snůškou přestanou žrát, výrazně zneklidní a začnou nervózně pobíhat po dně terária. Hledají vhodné místo pro snesení. Samice vybírají místo tak pečlivě, ze hrabání jamek může trvat i několik dní. Jako substrát se nejlépe osvědčil písek, nebo směs písku s rašelinou. Počet vajec se pohybuje okolo 20–40.Záleží na stáří a velikosti samice. Prvorodičky mívají méně vajec, než starší samice. Samice po vykladení jamku pečlivě zahrabe. Vajíčka vyhrabeme a umístíme do inkubátoru. Délka inkubace závisí na teplotě.

Mláďata se líhnou samostatná a nezávislá na matce a asi od třetího dne začínají přijímat drobnou potravu. Nejvhodnější na rozkrmení mláďat jsou octové mušky, nebo čerstvě vylíhlí cvrčci. Podávaný hmyz doplňujeme o vápník a vitamíny. Velikost mláďat po vylíhnutí se pohybuje asi kolem 3 cm v těle. Mláďata dospívají asi v půl roce svého života. Furcifer pardalis se dožívá asi 4let, při dobré péči i více.

Chameleoni pardálí nejsou nijak zvlášť nároční na chov. Dají se tedy doporučit i začátečníkům.
Poznámky k chovu viz Chamaeleo calypratus. Požadavky jsou přibližně stejné, F. pardalis vyžaduje pouze vyšší vlhkost.